Koleksi MSNAS

Ingin saya nyatakan yg saya ni adalah seorang collector baru yang minat dalam koleksi First, Last & Replacement Prefix ni. Sebelum ni saya cuma kumpul ikut series, saya tak letak high expectation untuk condition duit, cukup lah sekadar duit masih ada rupa n sedap mata saya sendiri pandang. Modal pun kecik, byk lg komitmen lain yg ada. Untuk kepala ekor ni pun mana yg mampu sy cuba dptkan,...kalau mmg dh xmampu cari ikut series dh la...kalau itu pun tak mampu mmg sy kirim salam ja la..hehe.... ada setengah org depa punya koleksi & condition level mmg serammmm...hehehe...apa2 pun masing2 dgn cara masing2...hobi ni bukan satu perlumbaan, dan bukan tmpat nk tnjuk sapa bagus sapa tak bagus..terlalu luas utk diperkatakan.... yg penting kita enjoy dgn cara kita sendiri...hehehe. Kalau mana2 pihak yang nk perbetulkan mana2 data yg salah amatlah dialu-alukan....

Thursday, 3 May 2012

KOLEKSI SYILING MALAYSIA - SYILING PERINGATAN 1 RINGGIT, 1969 - 1987

Duit syiling peringatan (commemorative coins) di keluarkan untuk memperingati sesuatu peristiwa penting / bersejarah yang berlaku di negara kita. Terdapat pelbagai jenis syiling peringatan, antaranya syiling Proof, silver, gold & yang biasa (cooper-nickle). Sebagai pengumpul wang yang baru berjinak - jinak dgn syiling, aku ada gak sedikit koleksi duit syiling peringatan Malaysia dari tahun 1969 - 1987. Selepas tahun 1987 hingga kini, ada banyak lg syiling2 peringatan / coin cards yg telah dikeluarkan tapi aku ja yang xmampu nk miliki lagi. Mungkin di masa hadapan kot insyaAllah. Step by step..

Berikut Merupakan List duit syiling Peringatan $1 dari blog http://malaysian-numis.blogspot.com/ dan seterusnya adalah koleksi peribadi aku

 

Koleksi Syiling Peringatan 1 Ringgit

Ulangtahun Ke-10 Bank Negara Malaysia, 1959 - 1969
Dikeluarkan Pada:
24/1/1969
Material: Copper - Nickle

Penganugerahan Taraf Bandaraya Kuala Lumpur, 1972
Dikeluarkan Pada: 1/2/1973
Material: Copper - Nickle

Ulangtahun Ke-25 KWSP
Dikeluarkan Pada: 18/10/1976
Material: Copper - Nickle

Rancangan Malaysia Ke-3, 1976-1980
Dikeluarkan Pada: 15/12/1976
Material: Copper - Nickle
 
Sukan Asia Tenggara (SEA Game) Ke-9
Dikeluarkan Pada: 24/6/1977
Material: Copper - Nickle


Sambutan 20 Tahun Merdeka, 1957 - 1977
Dikeluarkan Pada: 30/8/1977
Material: Copper - Nickle

Sambutan 100 Tahun Getah Asli, 1877-1977
Dikeluarkan Pada: 2/7/1979
Material: Copper - Nickle

Sambutan 20 Tahun BNM, 1959-1979
Dikeluarkan Pada: 26/1/1979
Material: Copper - Nickle

Sambutan Maal Hijrah 1401
Dikeluarkan Pada: 11/11/1980
Material: Copper - Nickle

Rancangan Malaysia Ke-4, 1981-1985
Dikeluarkan Pada: 16/3/1981
Material: Copper - Nickle

Sambutan 25 Tahun Merdeka, 1957-1982
Dikeluarkan Pada: 31/8/1982
Material: Copper - Nickle

35th Annual Conference PATA
Dikeluarkan Pada: 9/4/1986
Material: Copper - Nickle

Rancangan Malaysia Ke-5, 1986-1990
Dikeluarkan Pada: 30/8/1986
Material: Copper - Nickle

  Sambutan 30 Tahun Kemerdekaan, 1957 - 1987
Dikeluarkan Pada:
Material: Copper - Zinc
______________________________________________________________________

[Duit] Beli [Duit].Blogspot.Com


























6 comments:

  1. Replies
    1. Salam perkenalan juga dari saya saudara Nostalgia

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Informasi yang sangat MENARIK..
    Terima kasih..
    Semoga SUKSES & Salam KENAL dari:
    =================================

    Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
    ~
    ..Bukan SULAP bukan SIHIR
    Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
    ~
    Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
    paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
    murah & mempunyai tingkat pengembalian modalyang sangat singkat.
    Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
    BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
    ~
    Anda akan mendapatkan :
    -. Gerobak
    -. Peralatan masak bakar
    -. Peralatan masak goreng
    -. Kompor, tabung gas & regulatornya
    -. Brosur
    -. Spanduk
    -. Poster
    -. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
    -. Kaos
    -. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
    Materi inti :
    ~ Tata cara persiapan pembukaan outlet.
    ~ Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
    ~ Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
    ~ Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
    ~
    Silakan kunjungi web kami:
    ~
    www.tulanglunakgerobakan.com
    ~
    atau :
    SMS Center: 085781037499
    Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
    08561070103 (Indosat)
    081806396669 (XL)
    021-94946600 (esia)
    021-70264774 (Flexi)
    Kantor: 021-4759274
    PIN BB : 28C97C54
    email : bumi.amrita@ymail.com
    ~
    & dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
    Menu-menu andalan kami adalah :
    1. Ayam Bakar Tulang Lunak
    2. Ayam Goreng Tulang Lunak
    3. Pepes Ayam Tulang Lunak
    4. PepesCeker Tulang Lunak
    5. Bebek Bakar & Goreng
    ~
    Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
    - Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
    - ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
    dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
    ~
    Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
    1. Program Dalam Kota
    2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
    Terdiri :
    -. Paket Usaha Standar
    -. Mesin Presto
    -. Training Produksi
    Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
    Info lebih lanhut bisa dilihat di :
    http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
    ~
    Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
    4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
    2 pepes ayam tulang lunak
    2 pepes ceker ayam tulang lunak
    2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
    ~
    Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
    & dan calon mitra bisa langsung diskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
    ~
    Tunggu apa lagi langsung silakan order…
    ~
    SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
    ~
    ~

    ReplyDelete
  4. berapa nilainya kalau nak jual duit syiling Rancangan Malaysia Ke-3, 1976-1980
    Dikeluarkan Pada: 15/12/1976
    Material: Copper - Nickle

    ReplyDelete
  5. Sy ad duit rancangan malaysia ke 3 tun abdl razak..boleh call 01121182688

    ReplyDelete