Koleksi MSNAS

Ingin saya nyatakan yg saya ni adalah seorang collector baru yang minat dalam koleksi First, Last & Replacement Prefix ni. Sebelum ni saya cuma kumpul ikut series, saya tak letak high expectation untuk condition duit, cukup lah sekadar duit masih ada rupa n sedap mata saya sendiri pandang. Modal pun kecik, byk lg komitmen lain yg ada. Untuk kepala ekor ni pun mana yg mampu sy cuba dptkan,...kalau mmg dh xmampu cari ikut series dh la...kalau itu pun tak mampu mmg sy kirim salam ja la..hehe.... ada setengah org depa punya koleksi & condition level mmg serammmm...hehehe...apa2 pun masing2 dgn cara masing2...hobi ni bukan satu perlumbaan, dan bukan tmpat nk tnjuk sapa bagus sapa tak bagus..terlalu luas utk diperkatakan.... yg penting kita enjoy dgn cara kita sendiri...hehehe. Kalau mana2 pihak yang nk perbetulkan mana2 data yg salah amatlah dialu-alukan....

Thursday, 16 February 2012

KOLEKSI PERIBADI - RM1.00 Siri - 10 (CR)

Dalam banyak2 duit singgit ni, ada satu jenis mmg paling susah nk jumpa, nk beli tu memang boleh cuma makan modal tnggi la.. Duit RM1 Siri - 10 Ali Abul Hassan (AAH), Prefix CR merupakan duit RM1 yg paling rare la kira.

Duit ni pada mulanya dicetak semasa AAH jadi gabenor BNM pada tahun 1999. Duit dah di edarkan ke beberapa tempat di Malaysia ni. Nak dijadikan cerita, gabenor malaysia yg baru, Zety Akhtar Aziz telah dilantik menggantikan AAH atas sebab2 tertentu, dan duit baru yg mana dh dicetak dgn tandatangan AAH ditarik balik sbb nk bagi Zety Aziz jadi gabenor yg sign n rasmi duit RM1 siri baru (Siri - 11 yg kita guna skang ni , 2000 - 2012). Tapi ada beberapa bank di Pulang Pinang dh terlepas bg kat customer duit Rm1 AAH sebelum di tarik balik..berapa kuantiti duit RM1 CR yg terlepas tu xdpt dipastikan. kenapa duit tu start prefix CR pun aku xtau..tp mmg ada org2 diluar sana yg simpan ber'stack2' duit rm1 CR ni. xkeluar pada umum ja sbb mau depa tunjuk nnti org p rompak kot..hahaha.....cerita ni aku pun dengaq dr org ja..mau salah tlg perbetoi la...hehehe...

Bagi aku kalau nama pun collectors banknotes yg tegar mmg kena ada la at least sekeping duit CR ni...kalau asyik tgk hak orang lain ja rasa nk tdoq pun xbrapa sedap, nk makan pun xbrapa kenyang. bila dh ada hati pun tenang. Alhamdullilah aku berjaya mendapatkan sekeping RM1 AAH prefix CR ni dari seorg seller dengan harga yg berpatutan. Condition VF tp kertas agak bersih n cantik cuma ada kekuningan sikit2...sekeping pun jadi la...layannn..



_____________________________________________________________________________

[Duit] Beli [Duit].Blogspot.Com

13 comments:

  1. RM1 CR ni memang aku give-up tul nak cari EF/aUNC/UNC.......
    harga dia dah macam satu kali gaji aku dah.......
    apapun, tahniah bro dapat CR......

    ReplyDelete
  2. tahniah brooooooooo sy ntah bila nak dapat ntah. adoiiiii ada yg bpatutan tu roger2 la sy hehehe

    ReplyDelete
  3. Darkartz: ini pun dpt dr seller yg dh biasa beli...harga boleh tahan, bayar pun kena 2 kali..kalau bayar sekali mmg xmampu la..hahaha

    ReplyDelete
  4. pojie: thanx bro. duit ni dh lama mengidam...ada modal sikit n ada seller nk jual harga patut xleh tnggu la, rembat ja...skang ni pencen jap nk cover modal balik..hahaha...

    ReplyDelete
  5. kalau dpt buat ansuran kan best! hehehe

    ReplyDelete
  6. buat ansuran boleh rasanya tp jgn la sampai setahun...cuba cari seller n bncang tgk..kalau 2 3 bulan rasanya boleh kot..hahahha

    ReplyDelete
  7. Cr.... sape yang dah ade.... simpan elok2..... very2 rare... pasal ape.... aku dah 15 tahun main duit dan stamp.... ade rahsia tentang duit ni yang bnyak seller otai tak nak kongsi.... apapon.... aku ade simpan running no: 5keping.... time tu beli kat member aku lebih kurang 70 je sekeping kat mamat cina penang... kenape aku kata rare... berani la kerat jari kalau kita semua buat kiraan sape yang ade duit CR ni kat malaysia..... lepas tu.... baru la kita tahu jawapan..... kenapa duit ni rare...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saudara jimmy osman:
      saya pun ada dgr beberapa versi cerita pasal duit CR ni..tp belum ada kepastan yg nyata....benda ni mmg ramai orang2 tertentu yg simpan...masih ada byk rasanya tp disimpan oleh pihak2 tertentu..

      perghh bro ada 5 r/n ke...mantop....berharap dpt gak cari duit CR ni lagi lepas ni...nk dptkan r/n skang kalau 2 keping pun harga dh xlarat...kakakaak

      Delete
  8. aku pun minat CR UNC kalau siapa ada boleh call atau sms aku tel 0162780116 terima kasih

    ReplyDelete
  9. saya ade note rm10 yg sangat cacat dan masih berkeadaan baik..
    cmne nk post gbr kt sini nk tunjuk.... yg berminat leh email

    ReplyDelete
  10. sye ade note 50 baru tiada silver line kat muka depan siapa berminat email sye d abdullah_cabinet@yahoocom

    ReplyDelete
  11. Saya ada sehelai wang RM1 dengan siri CR dan bercadang untuk menjual pada yang berminat boleh SMS/Wassap saya di 019 5415445 Azmi. Email : abyputera@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. hello.. saya ada duit rm100 yang cacat dan masih dalam keadaan yang baik... sesiapa yang berminat nak beli atau nak tengok.. sila emailkan ke lieyssa87@gmail.com atau kol / whatsapp 0166517921

    ReplyDelete