Koleksi MSNAS

Ingin saya nyatakan yg saya ni adalah seorang collector baru yang minat dalam koleksi First, Last & Replacement Prefix ni. Sebelum ni saya cuma kumpul ikut series, saya tak letak high expectation untuk condition duit, cukup lah sekadar duit masih ada rupa n sedap mata saya sendiri pandang. Modal pun kecik, byk lg komitmen lain yg ada. Untuk kepala ekor ni pun mana yg mampu sy cuba dptkan,...kalau mmg dh xmampu cari ikut series dh la...kalau itu pun tak mampu mmg sy kirim salam ja la..hehe.... ada setengah org depa punya koleksi & condition level mmg serammmm...hehehe...apa2 pun masing2 dgn cara masing2...hobi ni bukan satu perlumbaan, dan bukan tmpat nk tnjuk sapa bagus sapa tak bagus..terlalu luas utk diperkatakan.... yg penting kita enjoy dgn cara kita sendiri...hehehe. Kalau mana2 pihak yang nk perbetulkan mana2 data yg salah amatlah dialu-alukan....

Sunday, 27 November 2011

KOLEKSI SYILING MALAYSIA - SYILING PERINGATAN 1 RINGGIT 1969 - 1987

Duit syiling peringatan (commemorative coins) di keluarkan untuk memperingati sesuatu peristiwa penting / bersejarah yang berlaku di negara kita. Terdapat pelbagai jenis syiling peringatan, antaranya syiling Proof, silver, gold & yang biasa (cooper-nickle kot). Sebagai pengumpul syiling yang baru berjinak - jinak, aku ada gak koleksi duit syiling peringatan Malaysia dari tahun 1969 - 1987. Selepas tahun 1987 hingga kini, ada banyak lg syiling2 peringatan yg telah dikeluarkan tapi aku ja yang xmampu nk miliki lagi. Mungkin di masa hadapan kot insyaAllah
______________________________________________________________

Duit Syiling Peringatan Malaysia (1969 - 1987)

Pandangan Hadapan



______________________________________________________________

Info Koleksi Duit Syiling Peringatan

1 = Ulang tahun ke-10 BNM, 1959 - 1969 (24/1/1969)
2 = Penganugerahan Taraf Bandaraya Kuala Lumpur 1972 (1/2/1973)
3 = Ulang tahun ke-25 KWSP (18/10/1976)
4 = Rancangan Malaysia Ke-3, 1976-1980 (15/12/1976)
5 = Sukan Asia Tenggara ke-9 (24/6/1977)
6 = Sambutan 20 Tahun Merdeka, 1957 - 1977 (30/8/1977)
7 = Sambutan 100 Tahun Getah Asli, 1877-1977 (2/7/1979)
8 = Sambutan 20 Tahun BNM, 1959-1979 (26/1/1979)
9 = Sambutan Maal Hijrah 1401, (11/11/1980)
10 = Rancangan Malaysia Ke-4, 1981-1985 (16/3/1981)
11 = Sambutan 25 Tahun Merdeka, 1957-1982 (31/8/1982)
12 = 35th Annual Conference PATA, (9/4/1986)
13 = Rancangan Malaysia Ke-5, 1986-1990 (30/8/1986)
14 = Sambutan 30 Tahun Kemerdekaan, 1957 - 1987

______________________________________________________________

Pandangan Belakang
 ______________________________________________________________

Koleksi Duit Syiling Peringatan 1969 - 1987 

[Duit] Beli [Duit].Blogspot.Com




4 comments:

  1. Salam..nak tanya..Duit sen peringatan tu keluaran terhad gak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...terima kasih kerana melwat blog saya....keluaran terhad tp masih byk dh mudah di dapati...kuantiti sebenar keluaran saya xdapat info yg jelas..mungkin ada di blog2..

      Delete